Istoric

Localitatea Barabant este mentionata pentru prima data in istorie in anul 1299, sub denumirea Villa Baarbanth, iar in anul 1302 sub denumirea Villa Barbantina. Din punct de vedere administrativ pana prin anii 1960 a avut primarie proprie, astazi este cartier al municipiului Alba Iulia. Locuitorii in general s-au ocupat cu agricultura si cresterea animalelor. Informatii privind apartenenta religioasa, gasim in „Sematismul de la 1900 „(dr.augustin Bunea), de unde mentionam: „in timpul conscriptiei episcopului Klein, Barabantul avea biserica si casa parohiala. Numarul sufletelor era 210. Deasemenea, gasim ca la 1900 in Barabant locuiau 597 greco-catolici, 314 romano-catolici, 2 reformati, 6 evrei. Scoala era in casa parohiala greco-catolica. Erau inregistrati 70 de elevi: „feciori 37, fete 33; preot era Francisc Botan, prim-curator Giurgiu Crisan, cantor-invatator Ioan Tanase. Din arhiva parohiei mai aflam ca la 18 iunie 1922 incepe constructia unei noi biserici, pe terenul donat de preotul Francisc Botan, care avea sa fie sfintita in anul 1923 cu binecuvantarea I.P.S.S.Mitropolit Vasile Suciu, cu hramul SF.TREIMI. In anul 1948 luna decembrie, prin odiosul decret 358 , Biserica Greco-Catolica din Romania este desfiintata, iar proprietatile Bisericii sunt impartite intre Stat si Biserica ortodoxa.

Preotul greco-catolic din Barabant Basiliu Comis este alungat si este adus preotul Rusu (greco-catolic trecut la ortodocsi). Dupa revolutia din decembrie 1989 in urma abrogarii odiosului decret 358, parohia greco-catolica din Barabant este reinfiintata, fara a fi pusa in posesia proprietatilor avute in 1948. Datorita acestui fapt, incepe sa functioneze abia in anul 1996 (a doua zi de Rusalii, prin meritul deosebit al bunei credicoase Drambarean Varvara ) sub cerul liber, in parcul eroilor din Barabant, Sf. Liturghie fiind oficiata de preotul Mihaltan Calin.
Dupa cca. trei luni se amenajeaza o capela in cladirea fostului grajd al primariei Barabant. Este numit provizoriu preotul Ioan Limbeanu. In 21.11.1988 este numit administrator parohial pr.Alexievici Mihai. La acea data Comunitatea greco-catolica din Barabant numara 42 de familii. Fratii ortodocsi au refuzat sa retrocedeze biserica proprietarilor de drept, au refuzat propunerea greco-catolicilor de a se sluji alternativ in biserica. Mai mult, in anul 2000 intenteaza un proces prin care cer statului Roman „sa dispuna radierea dreptului de proprietate a bisericii greco-catolice” (ceea ce se intampla in anul 2001,prin sentinta civila nr.839, ) .

Aceasta fiind situatia, comunitatea, reprezentata de consiliul parohial:
Preot Alexievici Mihai, Prim-curator Groza Teodor, Casier-ec. Drambarean Carolina, Gotia Ioan, Nemtu Teodor, Tripsa Pamfil, Samartinean Ioan, Tanase Vasile, Nemes Ioan, Puican Gheorghe, Drambarean Virgi, Tecaru Alexandru, si cu acordul I.P.S Mitropolitul Lucian, ia hotararea de a construi o biserica cu hramul „Schimbarea La Fata „. Din donatiile comunitatii si a unor sponsori interni (societatea ALGO s.r.l.condusa de ing. Mircea Bocan, d-na Francu Suzana) s-a cumparat un teren si s-au demarat actiunile necesare.

Arhitect Arboreanu Ioan, a elaborat proiectul de arhitectura.(ii multumim si pe aceasta cale) Ing.Moldovan Ioan, proiectul de rezistenta.S-a obtinut autorizatia de constructie nr.75 din 25.03.2002, eliberata de primaria municipiului Alba Iulia primar Mircea Hava.
In 11.10.2002 s-au demarat lucrarile de constructie a bisericii.
In 24.10.2002 fiind turnata fundatia primara, s-a sfintit piatra de temelie de catre I.P.S. Mitropolit Lucian.

Comments
404